Wat moet ik weten over een parasol doek?

Home / Blog / Wat moet ik weten over een parasol doek?

De keuze voor het juiste parasoldoek is niet zo eenvoudig als het lijkt, want waar moet u rekening mee houden? Er zijn verschillende factoren bepalend in de keuze voor het juiste doek voor uw parasol. Enkele voorbeelden; de waterbestendigheid, de kleurvastheid, de manier waarop het doek geweven is, de windbestendigheid en de UV wering.

Waterbestendigheid, wat is dit eigenlijk en waarom doet dit ertoe? Een doek van een hoge kwaliteit heeft een hoge zogenoemde ‘waterkolom’. Een waterkolom zegt iets over de hoeveelheid water dat op het doek van de parasol kan liggen voordat het water er doorheen sijpelt. Een waterkolom van 500mm wil zeggen dat een doek pas ‘lekt’ wanneer er een druk op staat vergelijkbaar met het gewicht van een kolom water die 50 cm hoog is. Deze kolom drukt dus de waterdruk uit op het doek, voordat het materiaal doorlekt. De Solero parasoldoeken zijn getest met een waterkolom van 500mm en daarmee uitermate geschikt voor een flinke regenbui, onder dit doek zult u dus droog blijven.

Kleurvastheid, misschien wel de belangrijkste factor bij de aanschaf van uw parasol. Want behalve onder de parasol zitten, moet hij ook mooi zijn en blijven, het is namelijk een soort meubelstuk in uw tuin of op uw terras. De kleurvastheid van uw parasol wordt vooral bepaald door de manier van kleuren. De Solero parasoldoeken worden tijdens de productie in de kern van de vezel geverfd, vergelijk dit met een oranje wortel die door en door gekleurd is. In tegenstelling tot andere doeken die ná het weven worden geverfd en daardoor alleen oppervlakkig geverfd zijn, zoals een radijsje. Van buiten gekleurd, maar van binnen pigmentloos. Dit, in combinatie met de UV-beschermende coating zorgen ervoor dat het doek goed bestand is tegen straling van de zon en de kleur minder aangetast wordt.

night blue

night blue

olive green

olive green

paris red

paris red

rood

rood

taupe

taupe

terra cotta

terra cotta

zwart

zwart

antraciet

platinum grijs

azuurblauw

azuur blauw

bitter orange

bitter orange

marineblauw

marine blauw

lead grey

lead grey

groen

groen

gebroken wit

gebroken wit

carbon grey

carbon grey

buttercup

buttercup

bosgroen

bosgroen

bordeaux

bordeaux

black widow

black widow

natural white

natural white

naturel

parelwit

Windbestendigheid heeft vaak meer met de constructie van de parasol te maken, dan met het doek. Het Solero parasoldoek heeft een kwaliteit van 300 gram per vierkante meter, een enkele uitvoering heeft een doek van 210 gram per vierkante meter. Een behoorlijk dikke kwaliteit dus, dat wel tegen een stootje kan. Natuurlijk kan een parasoldoek bij onzorgvuldig gebruik altijd beschadigen, maar dit heeft meer te maken met de manier van opbergen, dan met weersomstandigheden. Bij zorgvuldig gebruik van de beschermhoes, heeft u jarenlang plezier van het Solero parasol doek.

Behalve kleurvastheid, is de kleur van het doek nog zo’n onderschatte factor. Mensen kiezen snel voor een zwart doek op hun nieuwe parasol, maar realiseren zich niet dat het donkerder kan worden dan zij zich kunnen voorstellen. Vooral als zij al jaren in het bezit zijn van een naturel parasol. Voor de bescherming tegen schadelijke UV-stralingen maakt dit niets uit, maar het gevoel onder de parasol wordt anders. Naturel of een andere lichte kleur geeft een gevoel van ruimte, terwijl zwart snelle een gevoel geeft van gezelligheid en knusheid. Op horecaterrassen zien we veel donkere kleuren doek omdat dit knusser is, terwijl het voor de achtertuin heel prettig kan zijn om een ruimtelijk gevoel of een gevoel van vrijheid te creëren onder het doek. Antraciet en taupe zijn doekkleuren die hier mooi tussenin zitten, ze geven een mooie schaduw, maar zijn niet zo besmettelijk als een naturel doek.

Recent Posts
Solero Parasols NederlandSolero Parasols Belgi?Solero Parasols United KingdomParasols Solero FranceSolero Sonnenschirme DeutschlandAustriaSolero Parasoles EspanolEurope