Stevige storm parasol? Alles over Solero® parasols en wind

Home / Blog / Stevige storm parasol? Alles over Solero® parasols en wind

We duiken even kort in de geschiedenisboeken: We classificeren de snelheid van de wind, met het systeem van de Ier; Francis Beaufort die de schaal van Beaufort in 1805 opstelde. Destijds was hij officier in de Royal Navy en stelde hij deze schaal samen. Op basis van het gedrag van zijn schip, dat reageerde op de windkrachten en niet op de gemeten snelheden van de wind zelf. In 1838 stelde de Royal Navy de schaal van Beaufort verplicht voor de windkrachtaanduiding in het scheepsjournaal.

Onze vuistregel is: wanneer u niet meer lekker buiten kunt zitten, dan moet de parasol ook gesloten worden. De beschreven windkrachten hieronder zijn puur ter indicatie, door de ideale omstandigheden van de windtunneltests zoals hieronder aangegeven, kunnen er geen rechten aan de waarden ontleend worden. Beoordeel de wind altijd zelf op kracht, wanneer u twijfelt kunt u de parasol het beste sluiten. We adviseren u om de parasol nooit voor langere tijd onbeheerd geopend te laten, om onnodige schade te voorkomen.

Windtunnel tests

De windbestendigheid van elke parasol wordt getest in een speciale windtunnel. Deze tests worden altijd uitgevoerd onder ideale omstandigheden. De wind komt uit de juiste hoek en blaast enkel horizontaal. Omdat dit volgens ons geen correcte weergave van de werkelijkheid is, hebben wij onze parasols uitvoerig getest in het échte Nederlandse weer. In stevige rukwinden, zwoele zomerbriesjes en zelfs vrij krachtige wind. Dit is getest wanneer de parasol horizontaal in geopende positie staat. Wanneer de parasol gekanteld wordt (zoals bijvoorbeeld mogelijk is bij de Cielo, Laterna, Fratello en Palestro Pro parasols) gaan deze indicaties niet op

Windkrachten & Solero® parasols

ModelAdvies maximale windbelastingToelichting
Basto Pro6 Beaufort (39-49 km/u)dikke takken bewegen, hoeden waaien af
Maestro Pro5 Beaufort (29-38 km/u)bladeren van bomen ruisen, kleine bomen bewegen
Fuerto Pro5 Beaufort (29-38 km/u)bladeren van bomen ruisen, kleine bomen bewegen
Presto Pro5 Beaufort (29-38 km/u)bladeren van bomen ruisen, kleine bomen bewegen
Lasagna Pro5 Beaufort (29-38 km/u)bladeren van bomen ruisen, kleine bomen bewegen
Sublimo Pro5 Beaufort (29-38 km/u)bladeren van bomen ruisen, kleine bomen bewegen
Teatro Pro4 Beaufort (20-28 km/u)kleine takken bewegen, papier waait op, haar raakt verward
Palestro Pro4 Beaufort (20-28 km/u)kleine takken bewegen, papier waait op, haar raakt verward
Laterna Pro4 Beaufort (20-28 km/u)kleine takken bewegen, papier waait op, haar raakt verward
Fratello Pro4 Beaufort (20-28 km/u)kleine takken bewegen, papier waait op, haar raakt verward
Cielo Pro4 Beaufort (20-28 km/u)kleine takken bewegen, papier waait op, haar raakt verward
Vaticano Pro3 Beaufort (12-19 km/u)bladeren bewegen, vlaggen wapperen, opwaaiend stof
Uw parasol in gesloten toestand

Gesloten met hoes kan een parasol vrijwel elke windkracht aan, maar dat is ook afhankelijk van het gewicht van de gekozen parasolvoet.

Wind in de tuin

Indien er in uw achtertuin bovengemiddeld veel sprake is van wind harder dan 4 Beaufort (20-28 km/h) adviseren wij u om te kiezen voor een parasol die geopend kan blijven staan tot 5 Beaufort. Wanneer uw keuze valt op een vrijhangend model is bijvoorbeeld de Solero Fuerto Pro een geschikte optie. Heeft u liever een parasol met de mast in het midden, dan is de Lasagna Pro een goed alternatief. De Lasagna is opgebouwd uit laagjes waardoor de wind gemakkelijk door het doek heen blaast waardoor deze geen vat heeft op de parasol.

Wind aan de kust

Heeft u een terras of tuin aan de kust, dan adviseren wij een parasol van 5 of 6 Beaufort. Sublimo, Fuerto, Patio, Lasagna, Presto, Maestro en Basto Pro zijn in dat geval zeer geschikte opties. Door te kiezen voor een montage door middel van een grondanker dat in het beton gegoten wordt, kiest u voor de meest stevige constructie waar u jarenlang plezier van heeft.

Stormschade

Niets is zo veranderlijk als het weer. Als u parasol per ongeluk open heeft gestaan terwijl er een stevige storm woedde, kan het voorkomen dat u stormschade heeft aan uw parasol. Erg vervelend, gelukkig heeft Solero vrijwel alle onderdelen direct op voorraad liggen en doen wij ons uiterste best om uw parasol op een zo efficiënt mogelijke manier te repareren. In veel gevallen kunt u dit zelf, in enkele gevallen moet onze monteur er aan te pas komen.

Welke voet bij windkrachtige situatie

In een windkrachtige situatie moedigen wij altijd het gebruik van een grondanker aan. Door middel van beton wordt het onderste deel van het grondanker in de grond gestort. Zodra het beton is uitgehard, kunt u de parasol erop monteren. Voordeel is dat uw parasol staat als een huis, het nadeel; de parasol is niet meer verplaatsbaar zonder extra accessoires.

Winddakje

Heeft u wel eens met een paraplu door een stevige regenbui gelopen? Dan kent u het krachtige rukken van de wind tegen de binnenkant van uw paraplu. Als die lucht een uitgang zou hebben, zou het dragen van uw paraplu veel lichter zijn, toch? Daarom hebben wij het grootste gedeelte van onze parasols voorzien van een winddakje. De lucht kan ontsnappen via het open dakje waardoor de parasol steviger blijft staan. Uiteraard blijft u droog onder het doek, de lagen overlappen elkaar waardoor eventuele regen geen kans heeft. Tevens fungeert dit dakje als ventilatie, warme lucht stijgt in de zomer op en verlaat de parasol. Hierdoor houdt u het hoofd heerlijk koel.
Twijfelt u over de geschikte storm parasol voor uw tuin of terras? Wij komen graag even langs om de situatie te beoordelen, onze experts weten alles van wind en geven u een vrijblijvend advies over de beste opties. Uiteraard bent u in onze showroom ook van harte welkom om zelf te ervaren hoe stevig onze parasols zijn. Geef onze doeken gerust een slinger zodat u met eigen ogen kunt zien hoe solide het frame is.

Recent Posts
Solero Parasols NederlandSolero Parasols Belgi?Solero Parasols United KingdomParasols Solero FranceSolero Sonnenschirme DeutschlandAustriaSolero Parasoles EspanolDanishEurope