Hoe maak ik mijn parasoldoek schoon?

Home / Blog / Hoe maak ik mijn parasoldoek schoon?

De levensduur van uw parasoldoek is in grote mate afhankelijk van het onderhoud. Daarnaast is het belangrijk om het doek op de juiste manier te gebruiken en op te bergen.

De Solero® O’Bravia doeken zijn geïmpregneerd met een vuil- en waterafstotende coating. O’Bravia doeken zijn in de vezel geverfd, en hebben hierdoor de langst mogelijke levensduur (kleurechtheid van 7/8 op schaal van 8).

Omdat Solero® parasoldoeken dus niet zomaar verkleuren, is het extra belangrijk om ze regelmatig schoon te maken, zodat ze in topconditie blijven. Wacht hier niet mee tot het echt nodig is. Ze krijgen immers nogal wat op hun dak. Denk aan vogelpoep, herfstbladeren of fijnstof uit de lucht.

Wat is het beste stappenplan voor het reinigen van mijn doek?

Ons advies is om mild te beginnen. Het meeste vuil laat zich namelijk makkelijk verwijderen, omdat het Solero® parasoldoek is voorzien van een speciale laag, die we er natuurlijk zo lang mogelijk op willen houden. Zo blijft uw parasol beschermd tegen invloeden van buitenaf. Hieronder vindt u het door ons geadviseerde stappenplan in de juiste volgorde:

Stap 1.

Probeer het vuil te verwijderen met lauw water en een zachte borstel. Mocht het vuil er niet direct af komen, dan kunt u hierbij ook niet-alkalische zeep gebruiken, zoals bijvoorbeeld groene zeep.

Stap 2.

Wanneer het vuil niet verdwijnt met de methode uit stap 1, adviseren wij u om aan de slag te gaan met een speciaal reinigingsmiddel. De zonweringreiniger van HG is speciaal ontwikkeld voor het reinigen van zonneschermen en tenten. Natuurlijk is dit product ook perfect geschikt voor het onderhoud van uw parasoldoek. Het is belangrijk om dit middel zo’n 5 minuten in te laten werken. Op de verpakking van dit product vindt u een handleiding.

Stap 3.

Is het doek nog steeds niet goed schoon na het doorlopen van stap 2? Dan zijn helaas rigoureuzere maatregelen nodig, die ook uw speciale coating zullen aantasten. Gelukkig kunt u het doek na reiniging opnieuw impregneren, met HG zonnescherm waterdicht of een vergelijkbaar product.

Past het doek in uw wasmachine? Gebruik dan een programma op 30 graden en laat het drogen op het frame.

Wanneer uw doek te groot is voor uw wasmachine, bieden industriële wasmachines  vaak uitkomst. U vindt ze bij een de betere tankstations.

Mocht u het wassen en impregneren van het doek liever uitbesteden, dan biedt uw lokale stomerij vaak uitkomst. De meeste stomerijen hebben ervaring met het wassen en impregneren van parasoldoeken en u hiermee volkomen ontzorgen.

Hoe voorkom ik dat mijn doek opnieuw vies wordt?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. De juiste voorzorgsmaatregelen voorkomen dat het doek weer snel vies wordt. Daarom geven wij graag een aantal tips om de volgende onderhoudsbeurt zo lang mogelijk uit te stellen.

  1. Gebruik de beschermhoes van uw parasol zo veel mogelijk, en vervang een versleten beschermhoes op tijd. U vindt de juiste hoes voor uw parasol in de categorie “Onderdelen & accessoires” in onze webwinkel: https://shop.parasols.nl/accessoires.html
  1. Spoel het doek tussentijds regelmatig af met een tuinslang (gebruik nooit een hogedrukspuit!). Zorg dat het doek altijd droog in de beschermhoes gaat. Zo voorkomt u schimmelvorming op het doek.
  1. Zorg dat de waterafstotende coating niet wordt aangetast. Als het doek door gaat lekken, kan dit er op wijzen dat de coating is aangetast. Om het doek te beschermen is het belangrijk dat het geïmpregneerd is.

Mocht uw doek het einde van de levensduur hebben bereikt? Dan kunt u voor uw Solero® parasol natuurlijk altijd een vervangdoek bestellen. Hiermee wordt uw parasol weer als nieuw. Zelfs voor de modellen ouder dan 10 jaar hebben wij vrijwel altijd vervangdoeken op voorraad. Stuur gerust een mail naar info@parasols.nl voor een persoonlijk aanbod voor een vervangdoek. Wanneer u een foto van uw parasol mee stuurt, weten wij welk doek u nodig heeft!

Recent Posts
Solero Parasols NederlandSolero Parasols Belgi?Solero Parasols United KingdomParasols Solero FranceSolero Sonnenschirme DeutschlandAustriaSolero Parasoles EspanolEurope