Stuk voor stuk mogen we ons gelukkig prijzen met een fantastisch orgaan, de huid. Hoewel de een er zuiniger op is dan de ander, is het voor iedereen belangrijk om te weten hoe je dat velletje kunt beschermen en onderhouden.
De kracht van de zon
De zon is het grootste hemellichaam in het zonnestelsel. Haar diameter is 109 keer zo groot als die van de aarde, wij passen er met zijn allen dus meer dan een miljoen keer in. Bovendien heeft ze een massa van 1989 quadriljoen ton, verreweg het zwaarste object in ons zonnestelsel. De afstand tussen zon en aarde is zó groot dat een zonnestraal er 8 minuten en 19 seconden over doet om de aarde te bereiken. Op aarde voelen we de kracht door de warmte die ze brengt. We profiteren van de vitamine-D-aanmaak, maar hebben ook weleens last van haar gehad. Op het moment dat je je huid te lang onbeschermd blootstelt aan de zon kan er namelijk verbranding optreden, en dat kan flink pijn doen.
Melkflessen
Je huidskleur wordt bepaald door de hoeveelheid melanine in je huid. Des te meer je hebt, des te donkerder de huid. Dit is een kwestie van genen, ‘je hebt ’t of je hebt ’t niet. Melanine is dus eigenlijk een huid-eigen parasol tegen de zon om je DNA in de cellen te beschermen. In onze samenleving wordt een bruine kleur aanbeden, maar het bruiningsproces ontstaat eigenlijk uit noodzaak. Onze huid maakt pigment aan om het DNA in cellen van schaduw te voorzien, zodat ze niet beschadigd raken. Toch is onze vakantie pas écht compleet als we met een ‘gezond’ kleurtje terugkeren naar huis. Met melkflessen aan het strand kan namelijk écht niet meer, vinden we in onze cultuur. Maar is dit wel slim?
Vitamine D
Nog een knap staaltje werk van onze huid is de aanmaak van vitamine D. Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan maken, het wordt gevormd onder invloed van zonlicht. Daarnaast is er ook voeding die vitamine D kan leveren (vette vis, vlees en eieren). Deze vitamine is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen, het is dus belangrijk voor behoud van stevige botten en tanden. Aangezien melanine als een natuurlijke parasol functioneert, beperkt het ook de snelheid waarmee vitamine D kan worden aangemaakt. Iemand met een donkere huid heeft dus meer zonlicht nodig dan iemand met een bleke huid om voldoende van deze vitamine aan te maken. Maar ook jonge kinderen die niet in de zon komen, hebben aanvullend deze vitamine D nodig.
Vervellen
Je huid wordt niet blij van verbranding, hiermee kun je het orgaan ernstig beschadigen. De huid kleurt in eerste instantie rood omdat de bloedvaten verwijden, dan zal de huid vocht verliezen en dehydrateren, waardoor een trekkerig gevoel ontstaat. Als laatste redmiddel probeert je huid alle beschadigde cellen zo snel mogelijk kwijt te raken; vervellen. Eigenlijk is het dan al te laat. Probeer de zon in dat geval te vermijden, drink veel water en verkoel je lichaam.
Smeren, smeren, smeren…
Schaduw en zonnebrand zijn de beste manieren om verbranding door de zon te voorkomen. Niet voor niets hebben wij ervoor gekozen om onze doeken uit te voeren met een UPF 50+ doek. Dit doek houdt veel schadelijke straling van de zon tegen, maar biedt toch de mogelijkheid om van het buitenleven te genieten. Maar zelfs in de schaduw houd je niet alle straling tegen, de zon weerspiegelt namelijk in water, zand en andere oppervlakken. Smeer daarom altijd veelvuldig met een zonnebrand die past bij de behoefte van de huid, herhaal dit regelmatig.
Trotse partner van het Huidfonds
We willen iedereen graag bewust maken van de voor- en nadelen van de zon, maar dit kunnen we niet alleen. Daarom zijn we een partnerschap aangegaan met het Huidfonds. Zij strijden voor:
- Het voorkomen van huidaandoeningen
- Betere zorg voor mensen met een huidaandoening
- Acceptatie van de huid die ‘anders’ is
Samen met dit fonds willen we ervoor zorgen dat iedereen weet hoe hij kan genieten van de zon, zonder hier nadelige gevolgen van te ondervinden.
Wij doneren voor de huid, het is zo’n prachtig orgaan.